Huhtikuun 2018 lehdessä mm.

Vaeltavat lohet uivat kaukana rannasta

Merilohi ja järvilohi on nyt risteytetty

Kuhajigejä valitsemaan ammattilaisen opein

Airiston taimen oli ennen syvien päällä,
  nyt rannassa

Raksiuistelussa syötin koko on tärkeä

Helsingin vesiltä odotetaan hyvää lohisaalista

Nykyiset veneplotterit tekevät järvistä
  pohjakartat

Jäämeren lohta Neidenelvalta

Sisäperä-Baylineriin vaihdettiin perämoottori

Viekkaita Dog Tooth -tonnikaloja
   Andamanienmereltä

Nuorisotyötä kalastusharrastuksen eteen

Uutuusvieheitä esiteltiin Vene-messuilla


Vaelluslohen
REITIT MUUTTUNEET

Nousulohien kulku Pohjanlahdella on muuttunut suuresti viimeisen kahdenkymmen vuoden aikana. Aiemmin ammattikalastajat saivat parhaat saaliinsa karikoiden ja saarten ulkopuolille viritetyistä loukuista ja aitojenkaan ei tarvinnut olla pitkiä. Nyt nämä lohiloukut antavat saalista ainoastaan rantaa kohden suuntautuvilla kohtalaisen kovilla tuulilla, muuten lohet uivat näiden pyyntöjen ulottumattomissa. Suurista nousumääristä huolimatta ammattikalastajien saaliit eivät ole kasvaneet samaan tahtiin ja he ovat joutuneet siirtymään loukkuineen ulommas lohen perään. Samoin pitää tehdä uistelijan, jos lohta tavoittelee.


Elinvoimaa järvilohelle
HAETAAN MERISUKULAISISTA

Tänä keväänä kuoriutuvat ensimmäiset järvilohenpoikaset, jotka risteytettiin viime syksynä Saimaan järvilohen, Tornionjoen lohen ja Nevajoen lohen kesken. Risteytyksillä pyritään vahvistamaan Saimaan järvilohen geeniperimää ja sen kautta pelastamaan uhanalainen kala sukupuutolta. Hanketta viedään Elinvoimainen Järvilohi ry:n nimissä. Projekti on nyt 6-vuotinen. Paltamolaisella kalankasvattamolla Kainuussa poikasia kasvatetaan kaksi vuotta, minkä jälkeen ne istutetaan merkittyinä Suonteeseen, Puulaveteen sekä Päijänteeseen.


Ammattilaisen
KUHAJIGIT

Miksi joku viehe milloinkin päätyy siiman päähän kuhia huijaamaan. Tätä tarinaa luettaessa kannattaa muistaa, että Janne Norrgård on koukuttanut toistakymmentä yli 5 kg:n ja kolme yli 7 kg:n kuhaa vuodessa viime vuosien ajan, joten miehellä on kohtalainen ymmärrys asioista. Janne aloittaa sanomalla, että jigirunkojen kanssa mahdollisuuksia on lähes rajattomasti. Markkinat ovat täynnä erilaisia ja -näköisiä vieheitä, joita voi käyttää joko sellaisenaan, tai hieman "tuunattuna".


Taimen
LÖYTYY MATALASTA

Vetouistelijoiden suosima ja ennen kalaisa Airisto on menettänyt vetovoimaansa. Kalaa ei enää tule, vai tuleeko? Tosiasia on, että taimen on siirtynyt selkävesiltä rantaviivalle. Jan-Erik Paimander ja Arto Laine antavat vinkkejä taimenen pyyntiin. Pyydettävät kalat ovat tietenkin niitä istutettuja, eväleikattuja meritaimenia, jotka on tarkoitettukin kalastettaviksi. Rasvaevälliset luonnonkalat ovat lain mukaan kokonaan rauhoitettuja.


Suomenlahdelta odotetaan
HYVÄÄ LOHISAALISTA

Veneen plotteri tekee
JÄRVIKARTAT AUTOMAATTISESTI

IRTONUMEROT
LEHTIPISTEISTÄVetouistelu-lehti

PL 34, 15551 NASTOLA   

puh. 03-762 5775

Sähköpostiosoite: toimisto(a)vetouistelulehti.fi   

www.vetouistelulehti.fi