Ahvenanmaan ÅSS Rödhamn Vuoden 2023 vierassatama

Vetouistelu-lehti: Ålands Segelsällskapetin (ÅSS) Rödhamn on Vuoden 2023 vierassatama.
Ålands Segelsällskapetin (ÅSS) Rödhamn on Vuoden 2023 vierassatama.

Vierasvenesatamien asiakkaat ovat äänestäneet Ålands Segelsällskapetin (ÅSS) Rödhamnin Vuoden vierasvenesatamaksi. Rödhamnin idyllinen vierassatama koostuu Långön, Gloskärin ja Rödön saarista,  ja se sijaitsee 10 merimailia Maarianhaminasta kaakkoon. Sijaintinsa ansiosta Rödhamn on suosittu vierassatama veneilijöiden keskuudessa, sillä se on viimeinen satama ennen Suomen ja Ruotsin välistä avomerta. 

Vuoden vierasvenesataman valitsevat asiakkaat, jotka ovat vuonna 2022 käyttäneet vierasvenesatamien palveluja. Tämän vuoden äänestykseen osallistui noin 250 satamaa

Erityisesti pandemian aikana monet suomalaiset veneilijät löysivät Rödhamnin, mikä nyt näkyy valintana vuoden vierassatamaksi. Jo viime vuonna Rödhamnin vierassatama huomioitiin kunniamaininnalla Vuoden merialueiden vierassatama -kilpailussa. 

Vuoden 2022 vierassatamassa vieraili ennätysmäärä yöpyviä veneilijöitä viime vuonna, noin 2 200. 

–  Suosion osasyynä on sataman suojainen sijainti ja erinomainen palvelutaso, uskoo toiminnanjohtaja Brage Jansson. 

Rödhamnissa on viime vuosina EU-rahoituksen avulla rakennettu uusi palvelurakennus, sähköistetty vieraslaituri aurinkoenergian avulla ja panostettu jätteiden lajitteluun. Ennen kaikkea Brage kuitenkin uskoo, että Rödhamnin ystävällinen ja kodikas ilmapiiri vaikuttivat palkinnon saamiseen. Äänestykseen osallistuneet kertovatkin, että vieraanvaraisuus ja aito palveluhenki vaikuttivat Rödhamnin valintaan vuoden vierassatamaksi. 

Isäntäpari Anette Gustafsson ja Christian Kull ovat pitäneet vierassatamaa jo 27 vuoden ajan. Monta vuotta ilman sähköä tai juoksevaa vettä vierassatamaa isännöinyt pienyritys tekeekin työtä sydämellä ja tarjoaa aitoa palvelua. Kaikki on kotitekoista, kotona leivottua ja niin pitkälle kuin mahdollista paikallisista raaka-aineista valmistettua ilman oikoteitä.

– Olemme iloisia ja tunnemme kiitollisuutta saamastamme huomiosta. Iso kiitos kuuluu myös maailman parhaille työntekijöillemme, kertoo Gustafsson. 

Rödhamnille palkinto on ennen kaikkea todiste siitä, että he ovat onnistuneet vastaanottamaan vierailijat omalla tavallaan tarjoamalla hyvää palvelua. 

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun osallistuimme kilpailuun, vastaa Anette naurahtaen kysymykseen, miksi Rödhamnista tuli vuoden vierassatama. 

Myöskin tulevana kesänä saavat vierailijat nauttia Anetten vastaleivotuista aamiaissämpylöistä keskellä fantastista luontoa. Rödhamniin houkuttelee myös uudehko rantasauna ja saaren mielenkiintoinen historia.