Kalastajien tekemä lehti kalastajille

Advertisement

Ennätysvuosi patojen poistoissa Euroopassa

● Toimijat 17:stä eurooppalaisesta maasta poistivat vuonna 2021 vähintään 239 estettä.

● Yksin Espanja on poistanut enemmän esteitä (108) vuonna 2021 kuin kaikki muut eurooppalaiset maat yhteensä vuonna 2020 (101). 

● Suomessa toimiva vesivoimalaitos suljettiin ja sen pato purettiin, kun ympäristöhyötyjen katsottiin olevan suuremmat energiantuotantoon verrattuna 

Kiinnostus jokien kunnostamiseen Euroopassa on selvästi kasvanut, sillä poistettujen esteiden määrä on kasvanut 137 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Tuoreen raportin mukaan ainakin 239 patoa on poistettu 17 Euroopan maassa vuonna 2021. 76 prosenttia esteistä oli matalia patoja, mutta 24 prosenttia kokonaismäärästä oli korkeampia kuin kaksi metriä. 

Espanja on patojen purkujen määrissä johtava maa – sen joista on poistettu 108 rakennelmaa, mukaan lukien korkein vuonna 2021 purettu pato (13 metriä korkea). Iberia poistaa esteitä jatkuvasti kiihtyvällä tahdilla, mikä osoittaa jälleen kerran, kuinka tärkeää on vanhentuneiden patojen purkamista valvova lainsäädäntö. 

Kolme maata (Portugali, Montenegro ja Slovakia) kirjasi kaikkien aikojen ensimmäisen padon poistamisensa ja Suomessa Hiitolanjoella toimivan vesivoimalan pato Kangaskoskella on purettu. Vähintään 150 000 vanhaa, vanhentunutta ja tarkoituksetonta estettä tukkii Euroopan jokia. On selvää, että olemme vasta alussa patojen purkamisessa. Aihetta pidetään edelleen erittäin kiistanalaisena monissa maissa. 

– Padon poistaminen on tehokkain keino ennallistaa vapaasti virtaavia jokia, jotka ovat täynnä kalaa. Tämä työkalu olisi otettava käyttöön kaikkialla Euroopassa, alkaen vanhoista ja vanhentuneista, käytöstä poistetuista esteistä, joilla ei ole enää taloudellista toimintaa, toteaa Herman Wanningen, World Fish Migration Foundationin johtaja.

Euroopan unionin biologista monimuotoisuutta koskevan strategian vuodelle 2030 asetettuihin tärkeimpiin elementteihin kuuluu ennallistaa vähintään 25 000 km jokia ja palauttaa ne vapaasti virtaaviksi. Tämä on osa Euroopan vihreää sopimusta. Hämmästyttävä määrä, 1,2 miljoonaa estettä, on pirstonut Euroopan jokia monissa tapauksissa yli vuosisadan ajan (AMBER-hanke). 

Euroopassa makean veden vaelluskalojen lasku (93%, Living Planet Index) edellyttää kiireellisiä toimenpiteitä. Näiden esteiden poistaminen ei ole välttämätöntä vain villieläinten kannalta, vaan myös terveemmän yhteiskuntamme tulevaisuuden kannalta. 

Tämän vuosiraportin tulokset esitellään seitsemännessä Dam Removal Europe -tapahtumassa ”Connected Rivers” -seminaarissa Lissabonissa (19.-21.5.2022), joka järjestetään osana Maailman vaelluskalapäivän maailmanlaajuisia juhlallisuuksia. 

Seremoniassa paljastetaan myös Dam Removal Europe Awardsin voittaja.

Rautjärvellä sijaitsevan Hiitolanjoen Kangaskosken padon purku on yksi TOP5-ehdokkaista palkinnon saajaksi.