Yhteistyöryhmä vierailemassa Kemiönsaaren kalajauhe ja -öljytehtaalla. Veera Hauhia
Tuloksena parempi yhteisymmärrys toimijoiden kesken ja toimintamalli yhteistyön jatkamiseksi
ELY-keskukset
Kaksi vuotta kestänyt (2022–2024) kalankasvatuksen yhteistyöhanke on saatu päätökseen. Ympäristöministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli sovittaa yhteen vesien- ja merenhoidon tavoitteet sekä kotimaisen ruokakalan tuotannon kasvutavoitteet. Hanke edisti kalankasvatuksen ympäristönsuojelua ja valtakunnallisten toimintatapojen yhdenmukaistamista. Tuloksena on syntynyt parempi yhteisymmärrys toimijoiden kesken ja pysyvä toimintamalli yhteistyön jatkamiseksi.
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen koordinoima ohjaus- ja kehittämishanke Yhteistyöllä kalankasvatuksen ympäristökysymysten ratkaisua kohden on päättynyt. Hankkeen yleistavoitteena oli arvioida, miten Itämeren ja vesien hyvän tilan saavuttaminen on mahdollista erilaisilla vesiviljelyn tuotantoskenaarioilla. Keskiössä oli sovittaa yhteen sekä vesien- ja merenhoidon tavoitteet että kotimaisen ruokakalan tuotannon kasvutavoitteet. Ympäristöministeriö myönsi hankkeelle yhteensä 130 000 € rahoituksen ajalle 1.2.2022-30.9.2024. Hankkeessa perustettiin yhteistyöryhmä, johon kuului edustajia toimialan keskeisimmistä yrityksistä ja organisaatioista.
Selkeyttä vesien- ja merenhoidon tavoitteisiin
Yhteistyöryhmä keskusteli kalankasvatusta koskevista ympäristötavoitteista ja ajankohtaisista aiheista, kuten hankkeiden tuloksista. Yksi keskeisimmistä kysymyksistä oli, kuinka sitovia vesimuodostumien hyvän tilan tavoite ja heikentämiskielto ovat ympäristölupaharkinnassa, ja miten kansallinen vesiviljelystrategia ja kotimaisen kalan edistämisohjelma tulisi ottaa huomioon. Ristiriitoja lähestyttiin yhdessä ratkaisukeskeisesti, ja vesien- ja merenhoidon tavoitteiden asettamia reunaehtoja toiminnalle selkeytettiin. Yhteistyöryhmä keskusteli ympäristölupamenettelystä ja eri oikeusasteista saapuvista ympäristölupapäätöksistä. Vesien hyvän tilan tavoite nähtiin ensisijaisena yhteisenä intressinä, mitä pyrittiin edistämään hankkeen aikana.
Ratkaisuna uudet innovaatiot ja paremmat toimintatavat
Vesien hyvän tilan saavuttamiseksi ja kestävän vesiviljelyn edistämiseksi yhteistyöryhmä haki ratkaisuja uusista innovaatioista, kuten erilaisista tuotantoteknologioista, avomerikasvatuksesta ja ravinnepäästöjen kompensoinnista. Yhteistyöryhmä näki tärkeänä sen, että uusien innovaatioiden pilotointia tulisi edistää koetoimintaluvalla, ja siihen tulisi hakea selkeitä pelisääntöjä. Siten koetoiminta toisi tärkeää lisäarvoa toimialan uudistamiselle. Lisäksi hankkeessa tunnistettiin tarve kehittää nykyisiä toimintatapoja ja jalkauttaa uusia ympäristön kannalta parhaita käytäntöjä. Erityisen tärkeänä koettiin ympäristövaikutusten arvioinnin työkalujen kehittäminen ja viranomaistulkinnan yhdenmukaistaminen. Mallinnus-, mittaus- ja laskentamenetelmiin toivottiin yhteisiä linjauksia, mikä edistäisi toiminnan harjoittamisen tasapuolisuutta valtakunnallisesti.
Hankkeen keskeiset tulokset ja hyödyt
Hankkeen aikana perustettiin yhteistyöryhmä, jonka kautta luotiin ratkaisukeskeinen toimintamalli. Yhteistyöryhmä käsitteli vesien hyvän tilan saavuttamisen ja tuotantomäärien lisäämisen välisiä haasteita ja etsi niihin käytännön ratkaisuja. Tämä yhteistyö on syventänyt eri toimijoiden välistä ymmärrystä ja auttanut hahmottamaan kokonaiskuvaa paremmin. Hankkeen rooli oli ennen kaikkea yhteistyön parantamisen tarpeiden tunnistajana ja keskustelufoorumina. Keskeiset linjaukset löytyvät myöhemmin julkaistavasta loppuraportista. Tulokset ovat organisaatioriippumattomia ja monistettavia, ja niitä voi hyödyntää myös muilla toimialoilla ja kehittämishankkeissa.
Tulevaisuuden näkymät
Vaikka hanke on päättynyt, yhteistyöryhmä on sitoutunut jatkamaan yhteistä ponnistelua vesien hyvän tilan saavuttamiseksi ja kestävän vesiviljelyn edistämiseksi. Hankkeen aikana saatiin paljon hyviä ideoita, joita halutaan saattaa yhdessä käytäntöön asti. Jatkossa yhteistyöryhmän työskentely tukee Varsinais-Suomen ELY-keskuksen valtakunnallista vesiviljelyn koordinointi- ja asiantuntijatehtävää. Hanke on osoittanut, että yhteistyöllä ja innovatiivisilla ratkaisuilla voidaan saavuttaa merkittäviä edistysaskeleita ympäristönsuojelussa ja kestävän kalankasvatuksen kehittämisessä.