Vapaa-ajankalastajien ja Rapala VMC:n Anna vieheelle uusi elämä -kampanja tulee taas

Vanhoja uistimia kerätään kierrätettäväksi Riihimäen Kansainvälisillä Erämessuilla

Valkeakosken Kalaveikkojen nuoret osallistuivat innokkaasti kierrätysvieheiden kunnostukseen viime vuoden Anna vieheelle uusi elämä! -kampanjassa. Kuva: Valkeakosken Kalaveikot/Tero Kariluoma.

Viime vuonna suuren suosion saavuttanut Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) ja Rapala VMC:n käyttämättömien vieheiden kierrätyskampanja järjestetään myös tänä kesänä. Kampanjassa kerätyt uistimet kunnostetaan ja lahjoitetaan nuorten kalastuksen harrastajien käyttöön.

Tänä vuonna vanhoja, käytöstä poistettuja ja rikkinäisiä uistimia voi tuoda kierrätystä varten Riihimäen Kansainvälisille Erämessuille 9.-12. kesäkuuta. Keräyspiste sijaitsee Suomen Vapaa-ajankalastajien messuosastolla U606. Keräysastiasta löytyy erikseen oma luukkunsa niin lusikkauistimia, vaappuja kuin jigejäkin varten.

Uistimia lahjoittaneille jaetaan päivittäin 30 Rapalan siimaroskista. Lisäksi paikan päällä on SVK:n seurojen edustajia, jotka näyttävät viehekunnostuksen mallia messuvieraille.

Messuilta kertyneet uistimet toimitetaan kunnostettaviksi SVK:n jäsenseuroihin, joille Rapala lahjoittaa tarvittavat kunnostusmateriaalit. Lisäksi Rapalan kansainvälinen hyväntekeväisyysohjelma EcoChoice Program maksaa kampanjaan osallistuville seuroille rahallisen avustuksen uistinten uusiokäytön edistämisestä.

Kunnostuskelvottomat uistimet hävitetään asianmukaisesti, ja jigit kierrätetään SVK:n Koolla on väliä -hankkeen jigikierrätyksen kautta. Käytettyjä jigejä varten keräysastioita on myös yhdeksässä kalastustarvikeliikkeessä eri puolilla Suomea.

Rapalan tutkimus- ja vastuullisuuspäällikkö Taneli Väisäsen mielestä viime vuoden uistinten kierrätyskampanja onnistui yhtiön kannalta erittäin hyvin.
”Meillä ei tosin ollut ennakko-odotuksiakaan sen suhteen, kuinka paljon vieheitä saisimme kerättyä kunnostettavaksi nuorille kalastajille, koska tämän tyyppistä kampanjaa ei ollut aiemmin Suomessa toteutettu. Yhteistyö kampanjan muiden osapuolten, SVK:n ja Motonetin, kanssa toimi moitteettomasti ja oli erittäin hienoa nähdä, että he halusivat olla osana kampanjaa.”

Anna vieheelle uusi elämä -kampanja on Väisäsen mukaan erittäin tärkeä osa Rapalan vastuullisuustyötä, sillä siinä yhdistyvät voimakkaasti sekä ympäristö- että sosiaalinen vastuullisuus.
”Haluamme myös järjestää vastuullisuusteemaisia kampanjoita yhteistyössä avainasiakkaidemme ja verkostojemme kanssa saadaksemme lisää vaikuttavuutta vastuullisuustyöhömme. Siksi on tärkeää, että jatkamme kampanjaa myös tänä vuonna”, Väisänen korostaa.

Vuoden 2021 Anna vieheelle uusi elämä -keräykseen tuotiin yhteensä yli 6000 käytettyä uistinta. Niiden kunnostamiseen osallistui kahdeksan Suomen Vapaa-ajankalastajien seuraa eri puolilta maata aina eteläisestä Suomesta Lappiin asti. Nyt kunnostetut uistimet ovat jo suurelta osin nuorten kalastajien ahkerassa käytössä.

Valkeakosken Kalaveikot oli yksi SVK:n seuroista, jossa viime vuonna kierrätysvieheitä kunnostettiin. Kalaveikkojen puheenjohtaja Tero Kariluoman mukaan kampanja koettiin mielenkiintoiseksi ja nuoret osallistuivat siihen mielellään.
”Uistimia puunattiin ja maalattiin yhdessä lasten ja nuorten kanssa askarteluilloissa. Tosin monet vieheet olivat niin hyvässä kunnossa, ettei niihin tarvinnut kuin koukut ja renkaat vaihtaa. Kaikki lusikat ja muut vieheet myös menivät suoraan nuorten omaan käyttöön, mikä on hyvä, koska ei kaikilla nuorilla ole runsaasti vieheitä tai muita kalastusvälineitä”, Kariluoma korostaa.