Uusi kotimainen Syvänne-sovellus opastaa hyville kalapaikoille

Syvänne on kalastajille tarkoitettu karttasovellus Apple-laitteisiin. Miltei kaikkiin Suomen järvien ja rannikkoseutujen karttoihin on pohjan muotojen perusteella laskettu todennäköisiä kalapaikkoja. Sovelluksen on kehittänyt kaksi innokasta kalastusharrastajaa.

Miten tiedätte missä hyvät kalapaikat sijaitsevat? 

”Kalat ovat yleensä paikoissa, joissa niillä on joko suojaa tai ruokaa. Syvänteiden reunat ovat tyypillisesti tällaisia paikkoja. Olemme tehneet ohjelman, joka laskee ja merkitsee pohjan muotojen perusteella syvänteiden reunoja.”, sanoo sovelluksen kehittäjä Jouni Kröger.

Kalapaikat on merkitty Syvänne-sovellukseen Maanmittauslaitoksen ja Väyläviraston julkaisemiin vesialueiden kartta-aineistoihin. 

Sovelluksen idea syntyi alunperin kaverusten Jounin ja Vesan yhteisellä kalareissulla mökkijärvellä. 

”Kalastuksessa tärkeää on löytää kalat. Tietyt paikat vesillä ovat todennäköisempiä kalapaikkoja kuin toiset. Mietimme mitkä tekijät rajaavat kalojen löytämisen hakukriteereitä ja päädyimme ideaan merkitä syvänteiden reunat. Olen saanut satoja kuhia, haukia ja ahvenia nimenomaan syvänteiden reunoilta.”, sanoo sovelluksen toinen kehittäjä Vesa Lindqvist.

Tästä miesten yhteisestä pohdinnasta lähti liikkeelle kolme vuotta kestänyt kehitystyö toteuttaa ideasta toimiva sovellus.

”Kalapaikkojen merkinnän lisäksi huomasimme, että vesillä kartan pitää olla todella helppokäyttöinen. Siksi kehitimme sovellukseen navigointia helpottavia ominaisuuksia kuten kartan kääntymisen automaattisesti aina veneen kulkusuuntaan. Lopulta sovelluksesta tuli miltei täysiverinen karttaplotteri ja siksi me sitä nyt yhdessä kutsumme”, sanoo Jouni Kröger.

”Tuntuu todella hyvältä saada sovellus vihdoin muidenkin kalastajien kokeiltavaksi.”, sanoo Vesa Lindqvist.

Syvänne on nyt ladattavissa maksutta koekäyttöön Applen AppStore-palvelusta. Maksuton kokeilujakso kestää 3 päivää, jonka jälkeen käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus jatkaa sovelluksen käyttöä joko kuukauden (4,99€) tai vuoden (29,49€) mittaisella tilausjaksolla. Tilauksen voi perua koska tahansa.

”Olemme erittäin kiinnostuneita kuulemaan auttaako sovellus kalastajia saamaan lisää kalaa.”, sanoo Vesa Lindqvist.