Pirkanmaan vesillä on nyt poikkeuksellisen paljon kuhaa

Kalapassi 2022‒2023 -esite ilmestyi

Kuhaa on noussut hyvin maakunnan järvistä tämän, vielä tovin jatkuvan ja varsin pitkäksi muodostuvan talvikalastuskauden aikana. Jäät peittivät isoimmatkin selät jo joulukuun alussa. Tällä hetkellä jäätä on monin paikoin lähes kairan kierteiden verran, ja jäällä on ollut erinomaiset liikkumiskelit niin kalastajille kuin muille ulkoilijoille. Koska säännösteltyjä vesistöjä on juoksutettu rajusti viime viikkoina, virtaavilla alueilla jäät ovat kuitenkin ohuita tai niitä ei ole lainkaan.

Vahvoista vuosiluokista monen kokoista saaliskuhaa

Alueen järvissä on kasvanut ja on kasvussa useita erityisen vahvoja kuhaikäryhmiä. Ne ovat seurausta 2010‒2020-lukujen monista hellekesistä, jollaisina Suomessa levinneisyysalueensa pohjoisrajoilla elelevä kuha tuottaa vahvoja poikasvuosiluokkia. Monet hyvät lisääntymisvuodet näkyvät saaliissa niin, että tyypillisen, noin kilon painoisen saalikuhan ohella monikiloisia kuhia nousee yleisesti. Paikoin kuhasaaliit ovat olleet ennätysmäisiä. Isoja, 5‒10(+) kg kuhia, on raportoitu saadun saaliiksi parhaista kuhavesistä, kuten Pyhäjärvestä. Kuten tyypillistä on, kuhantulossa on kuitenkin ollut tänäkin talvena huomattavaa vaihtelua vesistöjen välillä sekä myös saman vesistön sisällä.

Tuleva avovesikausi 2022 näyttää erittäin lupaavalta kuhankalastajien näkövinkkelistä. Poikkeuksellisen lämpimän kasvukauden 2018 tuottama kuhasato ‒ josta odotetaan erityisen suurta ‒ alkaa jo näkyä nopeakasvuisimpien kantojen osalta. Mallasvedellä, Längelmävedellä, Roineella ja Pyhäjärven Säijän-Sorvanselällä nopeakasvuisimmat kuhayksilöt saavuttavat 5. kasvukautensa lopulla noin puolen metrin pituuden ja 1‒1,5 kg painon.

Kalapassi esittelee kalapaikat ja -palvelut

Kuhanpyynnin ohella Pirkanmaalta löytyy lukemattomia hyviä paikkoja ahvenen ja hauen kalastukseen. Toutain on saalisvalikoimassa muun muassa Kulo-Rautavedellä ja Kuokkalankoskilla. Järvitaimen kiristää siimoja erityisesti Näsijärvellä sekä maakunnan koskikohteilla, joilta kalastetaan myös kirjolohta ja harjusta.

Pirkanmaan keskeiset kalastuskohteet sekä kalastusmatkailupalvelut on esitelty uudessa Kalapassi 2022‒2023 -esitteessä. Kaikilta maakunnan isoimmilta järviltä löytyy usealla vavalla kalastukseen laajat viehekalastuksen yhtenäislupa-alueet, joille edullisen kalastusluvan saa lunastettua kätevästi joko kalapassi.fi-verkkokaupasta tai Kalapassin käteismyyntipisteistä. Kulo-Rautaveden ja Kyrösjärven laajoille yhtenäislupa-alueille myydään lupia myös pyydyskalastukseen ja ravustukseen. Tämän vuoden alusta Kyrösjärven yhtenäislupa-alue laajeni kattamaan koko järven pääaltaan Viljakkalanselkää lukuun ottamatta. Kalapassi.fi -palvelussa on tarjolla laaja valikoima myös osakaskuntien ja muiden tahojen myymiä lupia. Valtion kalastonhoitomaksu on lunastettavissa osoitteesta eräluvat.fi ja R-kioskeista.

Kalapassi-vihkoa on jakelussa yhtenäisluvanostajille luvanmyyntipaikoissa, ja lisäksi se on esillä eräissä tapahtumissa ja infopisteissä vuosina 2022‒2023. Kalapassia on julkaistu vuodesta 1991 alkaen, ja vuodesta 2002 se on ilmestynyt 2-vuotisena painoksena. Pirkanmaan kalapaikat ja kalastusmatkailupalvelut on esitelty verkossa osoitteessa kuhamaa.fi.